Trouwlocatie aanvragen

Heb je een mooie locatie op het oog voor jullie huwelijksceremonie, maar is dit geen officiële trouwlocatie? Dan zal je bij de meeste gemeenten een aanvraag moeten doen tot het eenmalig benoemen van een huwelijkslocatie!

Is het mogelijk om op een niet-officiële trouwlocatie te trouwen?
Heb je jullie achtertuin of net dat ene plekje in het bos op het oog voor jullie huwelijksceremonie, maar is het geen officiële trouwlocatie? Geen probleem! Tegenwoordig is er ontzettend veel mogelijk om er toch voor te zorgen dat jij op die dreamspot het jawoord kan geven.

In Nederland verschilt het per gemeente wat er mogelijk is. Vraag dus bij de gemeente na wat de regels zijn voor een niet-officiële trouwlocatie.

Er zijn enkele gemeenten waar je overal officieel kunt trouwen, bijvoorbeeld in de tuin, in het bos, in de brandweerkazerne, in de molen, in een oude loods en zelfs in de supermarkt. Zonder vergunning kun je dan je bruiloft regelen, maar houd in gedachte dat je bij de meeste gemeenten, bijvoorbeeld voor een bruiloft in de tuin, de locatie eenmalig moet laten benoemen tot ‘huis der gemeente’ om jullie huwelijk rechtsgeldig te maken!

Trouwlocatie aanvragen
De vergunning voor een niet-officiële trouwlocatie vraag je aan bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je wilt gaan trouwen. De aanvraag moet minimaal zes weken voor de trouwdag en soms zelfs een aantal maanden voor het huwelijk geregeld zijn. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van deze regel. Dit kan je navragen bij de gemeente.

Ga je de aanvraag van je niet-officiële trouwlocatie doorgegeven aan de gemeente? Dan zal de gemeente de locatie eventjes onder de loep nemen en toetsen aan de hand van een aantal regels.

Zijn er bijvoorbeeld genoeg parkeerplekken voor het aantal gasten? Is de locatie toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking (het burgerlijk huwelijk is bij wet openbaar toegankelijk)? Hoe staat het ervoor met de brandveiligheid en het aantal vluchtwegen van de locatie? En wat als het slecht weer is terwijl je buiten wilt trouwen? Dan checkt de gemeente ook gelijk of er een plan B is voor een passende locatie bij slecht weer.

Het kan zelfs voorkomen dat een ambtenaar op bezoek komt om de locatie te inspecteren. Bijvoorbeeld als je in je achtertuin wilt trouwen.

Alles in orde? Burgerzaken zorgt dan voor de eenmalige benoeming van de locatie tot officiële trouwlocatie.

Kostenplaatje
Goed nieuws: een eenmalige trouwlocatie kost vaak hetzelfde als een ‘vaste’ trouwlocatie. Geen extra kosten dus.

Let op: blijkt de locatie na het onderzoek niet geschikt te zijn? Dan krijg je geen geld terug en zijn de kosten voor jullie eigen rekening.