Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Je hebt de keuze tussen trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Welke optie het beste bij je past, is afhankelijk van hoe je leven is ingericht. Sinds 2018 is het zo dat je standaard onder huwelijkse voorwaarden trouwt. Dit houdt in dat alles wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt bij een scheiding evenredig wordt verdeeld. Bezittingen van voor het huwelijk blijven persoonsgebonden en worden dus ook niet verdeeld tussen de partners. Als je trouwt onder huwelijkse voorwaarden stel je, samen met een notaris, een overeenkomst op waarin de rechten op bepaalde bezittingen en inkomsten zijn vastgesteld.

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden
Vooral voor mensen met een eigen bedrijf is trouwen onder huwelijkse voorwaarden een aanrader. Want zodra je een eenmanszaak of V.O.F hebt en één van de twee echtgenoten grote zakelijke risico’s loopt, ben je in deze bedrijfsvormen namelijk privé aansprakelijk bij een faillissement. Wanneer jullie privébezit op naam staat van de partner, dus niet degene met het bedrijf, kunnen schuldeisers daar niet aankomen. Het kan dan aantrekkelijk zijn om in die situatie het eigen huis op naam van de andere echtgenoot te zetten. Maar bij echtscheiding of bij overlijden van de huiseigenaar kan het juist weer heel erg nadelig zijn voor de niet-eigenaar. Laat je dus vooral goed adviseren door een notaris over een passende middenweg! 

Wat houden de huwelijkse voorwaarden in?
Het vermogen dat eenieder heeft opgebouwd voor dat je elkaar het ja-woord geeft, blijft gescheiden. Dit is zowel voor schulden als voor spaargeld. Hierdoor loop je in de toekomst niet het risico dat je moet opdraaien voor schulden die jouw partner voor het huwelijk heeft gemaakt.

Inkomsten en uitgaven die tijdens het huwelijk plaatsvinden, blijven gemeenschappelijk. Maar dit is wel met een belangrijke uitzondering: ontvangen erfenissen en giften komen voortaan alleen bij de erfgenaam/ontvanger terecht en dus niet meer in de gemeenschap van goederen. Wil je tijdens het huwelijk aanpassen wat ‘gemeenschappelijk’ is? Dan dien je langs de notaris te gaan om dat vast te leggen.  

Powered by BetterDocs