Taken van een ceremoniemeester vóór de trouwdag #
1 | Aanspreekpunt voor de gasten
Het bruidspaar maakt de gastenlijst voor de bruiloft. Zodra deze definitief is, kan het als ceremoniemeester de taak zijn om de daggasten op de hoogte te stellen. Dit kan via save-the-date-kaarten die door het bruidspaar wordt gestuurd en/of via een persoonlijke mail. Hierin staat de trouwdatum, een grove schets van de dag planning en wie de ceremoniemeester is. Mochten er bijzonderheden zijn, dan kunnen ze vanaf nu terecht bij de ceremoniemeester.
2 | Organiseren van het vrijgezellenfeest
Grote kans dat dit de taak van de ceremoniemeester wordt. De ceremoniemeester kan hierbij natuurlijk altijd hulp inschakelen van een zus, vriendin of getuige. Belangrijk om van tevoren aan te geven wie je graag hierbij wilt hebben en wat jou leuk lijkt om te doen. Zorg wel dat er voldoende ruimte blijft voor de ceremoniemeester om dit naar eigen inzicht in te vullen.
3 | Speeches en stukjes
De ceremoniemeester heeft de leiding over de speeches en stukjes van gasten. Mochten jullie als bruidspaar dit helemaal niet willen, is het de taak van de ceremoniemeester om dit de gasten te vertellen als zij komen met een suggestie. Mocht dit wel een wens zijn vanuit jullie dan is het zaak dat hij het juiste moment hiervoor vrijhoudt en zorgt dat het feilloos op elkaar aansluit.
4 | Het draaiboek maken voor de bruiloft
Samen met de ceremoniemeester bespreek je de tijdsplanning van de bruiloft. Hoe laat beginnen de voorbereidingen, wanneer is de first look, wanneer worden de foto’s gemaakt, is er nog een lunch of pauzemoment, hoe laat begint de ceremonie, etc. Het is slim om samen een gedetailleerd draaiboek voor de bruiloft te maken waarin alle activiteiten en tijden staan. Houd er wel rekening mee dat onderdelen uit kunnen lopen en dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren: speling is het toverwoord!
5 | Instrueren van getuigen en bruidskinderen
Aangezien de ceremoniemeester het draaiboek beheert en weet wat ieders taak is, is het ook fijn als de ceremoniemeester zich ontfermt over de getuigen en de bruidskinderen. Wie doet wat op de trouwdag? Hoelaat moeten de kinderen er zijn? Waar moeten de getuigen zich verzamelen? Weet de ringdrager wanneer hij naar voren mag komen? De ceremoniemeester is verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de bruiloft.
6 | Versturen van de trouwkaarten en persoonlijke briefjes
De trouwkaarten worden vaak verstuurd door de ceremoniemeester. Het bruidspaar heeft inmiddels een complete lijst van dag- en avondgasten gemaakt en ze hebben de adressen al op de enveloppen geschreven. Als ceremoniemeester kun je hier nog een persoonlijk briefje aan toevoegen. Zo kan de ceremoniemeester aan de gasten vragen iets mee te brengen als persoonlijke verrassing voor het bruidspaar.
Houd er rekening mee dat de ceremoniemeester het aanspreekpunt is en de gasten bij hem laten weten of ze aanwezig zijn op de bruiloft en eventuele dieetwensen doorgeven. Maak een overzicht waarin jullie beide kunnen waarin hij dit kan bijhouden zodat jullie hiervan ook op de hoogte zijn en dit kunnen communiceren met de catering/locatie.
7 | Bijhouden van de cadeaulijst
Vaak laat het bruidspaar op de trouwkaart weten wat hun wensen zijn rondom het cadeau. De ceremoniemeester is het aanspreekpunt, dus ook voor vragen rondom het huwelijkscadeau voor het bruidspaar. Willen jullie niet gaan voor een envelopje? Maak dan online een cadeauwensenlijst.
8 | Maak een leverancierslijst
Voor de ceremoniemeester is een leverancierslijst onmisbaar. Op deze lijst staan alle contactgegevens van de leveranciers die meewerken aan de bruiloft. Als iemand niet komt opdagen of als je nog even snel iets moet navragen over bijvoorbeeld de trouwjurk of het bruidsboeket, kun je direct contact opnemen.
Taken van de ceremoniemeester op de dag zelf #
1 | Het aanspreekpunt op de trouwdag
Tijdens de voorbereidingen van de bruiloft was de ceremoniemeester al het aanspreekpunt voor de gasten en dat blijft ook tijdens de trouwdag. Het enige verschil is dat leveranciers en het personeel van de trouwlocatie nu ook met hun problemen en vragen naar de ceremoniemeester gaan. Zorg dat de ceremoniemeester alle belangrijke documenten, zoals het draaiboek, bij zicht heeft.
2 | Bloemen
De bloemen worden vaak ‘s ochtends bezorgd op locatie. Deze neemt de ceremoniemeester in ontvangst. Gaan de bloemen later op de dag ook mee naar bijvoorbeeld een andere locatie? Dan is het de taak van de ceremoniemeester om het vervoer ervan te regelen en ervoor te zorgen dat het bloemwerk ’s avonds samen met de huwelijkscadeaus bij jullie, het bruidspaar, terecht komen.
3 | Het bijhouden van het draaiboek, speeches en stukjes
Het draaiboek is niet voor niets gemaakt en op de trouwdag is het de taak van de ceremoniemeester dat iedereen hier zich zo goed mogelijk aan houdt. De ceremoniemeester zorgt dat het bruidspaar op tijd wakker is en op tijd is voor de staande afspraken. Achterlopen op schema wil je niet en daarom is het ook belangrijk om het schema met speeches en stukjes in de gaten te houden. De personen moeten tijdig een seintje krijgen als het tijd is voor hen om hun ‘act’ op te voeren en de ceremoniemeester is ook degene die de eer heeft al deze bijzondere momenten aan te kondigen bij jullie en de gasten!
4 | Alles op de juiste plek en tijd
Om ervoor te zorgen dat alles vlotjes verloopt, zorgt de ceremoniemeester dat de spullen die nodig zijn bij een bepaald onderdeel van de dag ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Denk eraan dat de bruidegom (of de toegewezen getuige) het bruidsboeket en de trouwringen meeneemt en dat het trouwboekje op het juiste moment op de juiste plaats is.
Bij de plechtigheid is het zijn taak om iedereen zijn plaats te wijzen en de corsages uit te delen aan de juiste personen. Als er een erehaag gevormd moet worden, kan hij de regie op zich nemen. Hij voorziet de gasten van rozenblaadjes, rijst of iets anders origineels om mee te strooien en wijst ze hun plek. Als er foto’s gemaakt moeten worden, kan hij de gasten begeleiden naar de fotograaf en de plek waar de foto’s gemaakt worden!
5 | Op de feestlocatie
Als er na de plechtigheid nog een receptie, feest of diner is, overlegt de ceremoniemeester met de eigenaar van de locatie of er een plek is waar het bruidspaar zich even kan opfrissen en waar ze zich later kunnen voorbereiden op de openingsdans. Op de feestlocatie heeft de ceremoniemeester ook nog een aantal andere verantwoordelijkheden:
- Spreek van tevoren met elkaar af hoelang de felicitaties mogen duren. Voor je het weet staat er een rij van anderhalf uur terwijl je als bruidspaar geen handjes wil schudden op de receptie. Wil je als bruidspaar niet gestoord worden door gasten die vertrekken? Plaats als ceremoniemeester alvast een bordje bij het gastenboek met een leuke tekst en daarbij de huwelijksbedankjes om duidelijk te maken dat ze geen gedag hoeven te zeggen wanneer het bruidspaar samen opgaat in de muziek!
- Ook het beheer van het gastenboek is onderdeel van het ceremoniemeesterschap. Je hoeft er natuurlijk niet heel de avond bij te zitten.
- Heel leuk dat je als bruidspaar allemaal enveloppen en cadeaus mag ontvangen, maar er moet wel een oogje in het zeil gehouden worden. Het is daarom slim om te vragen of er een plek is waar deze spullen veilig opgeborgen kunnen worden tijdens het feest. Uiteindelijk moeten de huwelijkscadeaus ook bij het bruidspaar thuis terecht komen. En dit neemt de ceremoniemeester op zich.
Taken van een ceremoniemeester na de trouwdag #
1 | Versturen van bedankkaartjes
Wil je als bruidspaar jullie gasten nog een extra keer bedanken voor de aanwezigheid op jullie bruiloft? Dit kan je doen door middel van het versturen van een bedankkaartje. Deze taak kan je neerleggen bij de ceremoniemeester om ze op de post te doen, zodat jullie ongestoord kunnen blijven genieten van de eerste dagen / weken als getrouwd stel!
2 | Foto’s verzamelen van gasten
Was het op de bruiloft toegestaan dat de gasten foto’s mochten maken? Dan zitten daar vast een aantal leuke en spontane foto’s bij die je als bruidspaar ongetwijfeld wil hebben. Natuurlijk krijgen jullie ook de professionele foto’s van de trouwfotograaf, maar onscherpe en gekke foto’s met alle jullie dierbaren zijn minstens zo leuk om jaren later nog eens naar te kijken!