Onderdelen van een trouwdag

Uiteraard bepalen jullie zelf hoe jullie de trouwdag willen indelen en vormgeven. Je vindt hier wel een rijtje van onderdelen die vaak terugkomen op een bruiloft. Zo kan je zelf kijken welke je belangrijk vindt en in welke volgorde jullie voorkeur heeft.

Trouwkleding aantrekken
#

Voor het aantrekken van de trouwkleding wordt altijd een moment uitgetrokken. De fotograaf wil hier vaak mooie foto’s van maken. Het is slim om in de bruidszaak even te vragen hoe lang je ongeveer nodig hebt om je bruidsjurk aan te trekken, tel hier dan nog 30 minuten bij op. Vaak helpt je moeder of een goede vriendin en voor dit bijzondere moment wil je wel de tijd hebben.

First look #

Het moment waarop je als bruidspaar elkaar voor het eerst ziet in trouwkleding. Een mooi en bijzonder moment. Reken voor het vast laten leggen van dit moment ongeveer 15 minuten.

Ceremonie #

Dit is natuurlijk waar eigenlijk de hele dag omdraait. Gemiddeld duurt een trouwceremonie 45 minuten tot een uur, maar uiteraard kan het altijd iets uitlopen.

Bruidsreportage #

De meeste bruidsparen kiezen ervoor om op de dag een fotoshoot te houden alleen voor jullie twee. Hier moet je minimaal 1 uur voor uittrekken. Een goede trouwfotograaf zal zich voorafgaand aan de bruiloft oriënteren op leuke en originele trouwfotolocaties die in de buurt van de trouwlocatie liggen, maar het kan ook zijn dat jullie een stukje moeten rijden. Houd dan rekening met die reistijd in je dagplanning, zodat je niet maar 5 minuten hebt om foto’s te maken. Neem echt de tijd voor het maken van de reportage.

Dan kan je nog groepsfoto’s willen. Zorg ervoor dat je vooraf een lijst hebt met wie je op de foto wilt zodat dit vloeiend en snel kan verlopen. Trek ongeveer 5 minuten uit per groepsfoto.

Kerkdienst #

Dit is natuurlijk niet voor iedereen van toepassing. Hebben jullie ook een kerkelijke inzegening na de ceremonie? Trek daar dan gemiddeld nog een uur voor uit.

Receptie #

Bij de receptie is er vaak geen spraken van aanwezige muziek en dansende mensen. Vaak wordt hier zittend aan tafels wat gedronken met een paar lekkere hapjes. Gemiddeld duurt een receptie 2 uur. Genoeg tijd om lekker te borrelen, felicitaties in ontvangst te nemen en te praten met je gasten.

Aansnijden taart #

Voor het aansnijden van de taart kan je een apart moment inplannen in de dag. Het wordt ook nog wel eens gebruikt als dessert aan het einde van het diner. Gemiddelde duur voor het aansnijden van de taart, proosten en opeten is een uur.

Diner #

De duur van het diner verschilt per bruiloft. Het soort bruiloftsdiner bepaalt de duur van dit onderdeel. Een driegangendiner neemt bijvoorbeeld al gauw 3 uur in beslag. Mochten jullie geen aansluitend feest hebben en van tafelen houden, is het natuurlijk erg leuk om het diner avondvullend te maken.  

Houd er ook rekening mee dat het diner een geliefd moment is voor speeches. Afhankelijk van het aantal sprekers kan het diner dus ook veel meer tijd in beslag nemen dan 2 uur. Maak hiervoor een schatting in overleg met je ceremoniemeester.

Feest #

Hier mag iedereen lekker losgaan. Belangrijk om hierbij rekening te houden met de sluitingstijd van de locatie. Gemiddeld gezien duurt een trouwfeest tussen de 3 en 5 uur, afhankelijk dus van de sluitingstijd van de locatie en jullie eigen wensen.

Powered by BetterDocs