Huwelijksgeloften | Wat houdt dat in?

De hele dag draait eigenlijk om dat ene woordje ‘ja’, maar waar zeg je nu eigenlijk ‘ja’ op? De huwelijksgeloften bestaan uit diverse rechten en plichten voor het huwelijk. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je precies weet wat er van jou verwacht wordt en dat gaan we jou in dit artikel vertellen.

Wat houdt de huwelijksgeloften in?
Je ziet ook wel eens op een bruiloft dat een bruidspaar persoonlijke woorden aan elkaar uitspreekt. Dit zijn persoonlijke huwelijksgeloften. Het is ook mogelijk om alles door de trouwambtenaar te laten vertellen. Aan het einde wordt dan de vraag gesteld door de trouwambtenaar waar jullie ‘ja’ op kunnen zeggen. De vraag is als volgt:

Naam partner 1, neem je aan tot je wettige echtgenote naam partner 2 en verklaar je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden? Wat is hierop jouw antwoord?”

Rechten en plichten van het huwelijk
Door de wet zijn er een aantal plichten aan het huwelijk verbonden. En met het woordje ‘ja’ geef je aan hiervan op de hoogte te zijn en deze te willen voldoen. Je hebt niet alleen plichten, maar ook rechten als echtgenoot. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje zodat je goed voorbereid elkaar het ja-woord kan gaan geven.

Plichten van het huwelijk
Het klinkt een stuk zwaarder dan dat het is. De plichten zijn eigenlijk heel logisch.

  • Onderhoudsplicht: als echtgenoten ben je verplicht om ervoor te zorgen dat jouw partner is voorzien van de basisbehoeften, zoals een dak boven het hoofd, eten en drinken, kleding en medische hulp.
  • Verrichten van rechtshandelingen: bij bepaalde ‘rechtshandelingen’, zoals het aangaan van een hypotheek, het verkopen van het huis waar jullie samenwonen of het doen van een grote gift, heb je toestemming nodig van de partner. Heb je die toestemming niet? Dan mag jouw partner binnen drie jaar een zogenaamde ‘vernietiging van de handeling’ inroepen, waarmee de rechtshandeling ongedaan gemaakt kan worden.
  • Erfenis: jij en jouw partner zijn wettelijke erfgenamen van elkaar. Als je dit niet wilt, kun je dit laten aanpassen in jouw testament.
  • Pensioen: Het pensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk, wordt bij een eventuele scheiding verevend.
  • Verzorgen en opvoeden van kinderen: als jullie samen kinderen krijgen, zijn jullie verplicht deze kinderen van levensonderhoud te voorzien.

Rechten van het huwelijk
Te weten waar je recht op hebt, is ook wel fijn toch?

  • Gebruik van elkaars achternaam: als je in ondertrouw gaat, moet je aangeven welke achternaam jullie willen gebruiken. Dit kan jouw echter achternaam zijn, die van je partner of een combinatie van beide namen.
  • Verschoningsrecht: dit betekent dat jullie niet verplicht zijn om tegen elkaar te getuigen in een rechtszaak. Dit geldt ook voor directe familieleden van jullie beide. Je bent dus niet verplicht tegen de vader van jouw partner te getuigen in een eventuele rechtszaak. Maar dat mag natuurlijk wel altijd als je dat zelf graag wil.

Als je wijzigen wilt aanbrengen, kunnen jullie ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te (laten) stellen waar jullie deze wijzigingen in vastleggen, bijvoorbeeld als je bij een eventuele scheiding jouw eigen pensioen volledig wilt behouden.

Powered by BetterDocs