Een zelfstandig trouwambtenaar

Willen jullie graag een échte persoonlijke trouwceremonie? Kies dan voor een babs oftewel een zelfstandige trouwambtenaar. Via de gemeente kan je altijd kiezen voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Het is natuurlijk wel zo dat je deze persoon niet kent en er is vaak maar 1 gesprek waarin de Babs jou en jouw partner beter kan leren kennen.

Een zelfstandig trouwambtenaar neemt hier vaak veel meer de tijd voor zodat zij er echt een persoonlijk verhaal van kan maken. Het is ook mogelijk om het huwelijk officieel te laten voltrekken door iemand die je kent. Denk hierbij aan je vader, moeder, tante of beste vriendin.

Zelfstandig trouwambtenaar
Dit is een persoon die is beëdigd tot BABS door de gemeente, maar er niet werkzaam. Hij of zij heeft dus een eigen onderneming en heeft van het sluiten van huwelijken zijn of haar werk gemaakt. Kanttekening: een zelfstandig trouwambtenaar kan maar bij één gemeente Babs zijn. Trouw je in een andere gemeente? Dan is dat geen probleem. De zelfstandig trouwambtenaar kan dan voor één dag benoemd worden tot BABS in een andere gemeente. Op deze manier kan een zelfstandig trouwambtenaar dus overal met eenmalige toestemming van een gemeente, een rechtsgeldig huwelijk voltrekken.

Belangrijk voordeel
Een zelfstandig trouwambtenaar kan de ceremonie opbouwen zonder wetsartikelen aan te stippen. Dit zorgt ervoor dat de ‘verplichte’ onderdelen, behalve het geven van het jawoord en het ondertekenen van de akte, geschrapt kunnen worden. Dit maakt het mogelijk voor de zelfstandig trouwambtenaar om de ceremonie echt die persoonlijke touche te geven.

Hoe werkt het?
Online kan je veel research doen naar zelfstandig trouwambtenaren. Heb je iemand op het oog? Meestal start je dan met een kennismaking. Als de klik er is en het lijkt jullie wat als diegene de ceremonie op jullie bruiloft voltrekt, leg je de datum vast. Daarna volgen er vaak nog wat gesprekken en kan het ook zo zijn dat de zelfstandig trouwambtenaar wilt spreken met mensen uit jullie directe omgeving zodat zij er echt een totaal verhaal van kan maken.

Familielid of vriend als BABS?
Als bruidspaar dien je een verzoek in bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis en moet de persoon die jullie op het oog hebben een bewijs van goed gedrag inleveren. Als de aanvraag is goedgekeurd, zal de persoon in kwestie door de rechter worden beëdigd om voor één dag BABS te zijn. De desbetreffende persoon krijgt uitleg hoe hij of zij een geldig huwelijk sluit en welke richtlijnen er zijn. Tijdens het huwelijk is naast jullie BABS ook een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand aanwezig. Deze kan erop toezien dat het huwelijk officieel wordt gesloten en dus ook rechtsgeldig is.

Conclusie; je kan iedereen vragen als BABS, maar het is wel belangrijk dat iemand ervaring heeft met spreken in het openbaar en daar ook plezier uithaalt.

Powered by BetterDocs